Sveriges Karolin Ohlsson spurtet forbi sveitsiske Julia Jakob på golfbanen mot siste post og sørget for at de svenske damene - med trippelvinner Tove Alexandersson i spiss - reiser hjem med alle tre gullmedaljene fra WOC 2019.

Russland knep bronsemedaljen etter at Natalia Gemperle viste seg sterkere enn Norges Anne Margrethe Hausken Nordberg i avslutningen. Vertsnasjonens kvinner var seks sekunder fra bronsen og 1.13 fra gullet - og ble stående uten medaljer i VM på hjemmebane.

Lina Strand løp fra resten av feltet forholdsvis tidlig på 1. etappe.

- Et perfekt løp. Taktikken var å gjøre min egen orientering, og det var fint å få løpe alene foran, sa Strand etter at gullet var sikret.

Sveits lå 44 og Russland 45 sekunder bak ved veksling, mens Norge, Danmark og Tsjekkia kom inn drøye minuttet etter Strand og Sverige.

På den andre etappen fulgte bronsevinneren fra onsdag og sølvvinneren fra fredag, det sveitsiske stjerneskuddet Simona Aebersold opp med et nytt pangløp. Hun tok igjen Tove Alexandersson og var seks sekunder foran inn til den siste vekslingen. Russland, Norge og Tsjekkia fulgte nærmest, rundt halvannet minutt bak.

- Jeg vet at jeg har verdens beste lag. Med "Karo" på siste, viste jeg at det kun gjaldt at jeg løp sikkert, sa Tove i seiersintervjuet. Under WOC 2019 gjentok hun bedriften fra 2017 og vant alle de tre skogsdistansene i VM. Men det var spennende helt til oppløpet.

På den siste etappen tok Karolin Ohlsson kommandoen på den første lille sløyfa. Ut på den lengre sisterunden lot hun Julia Jakob ligge foran - helt til duoen kom inn på golfbanen og for alvor startet spurten. Der viste Ohlsson seg som den klart sterkeste.

Det ga elleville svenske jubelscener, så vannspruten stod.

D2Sveits

Sverige jubler for gull, og Julia Jakob sikrer sølv til Sveits

Tittelforsvarer Sveit var fire sekunder bak, Russland med Gemperle 1.07 etter. Deretter fulgte Norge 1.13 bak, Tsjekkia 4.42 bak og Finland - som tapte rundt to minutter til teten pr. etappe - kom inn som sjette lag 6.12 bak.

D3Russland

Russland inn til bronsemedaljer

Hausken var to sekunder unna bronse på mellomdistansen fredag og seks sekunder fra bronse i stafetten lørdag.

- Da er vi ikke gode nok, var hennes brutale oppsummering.

- Alle tre på laget gjorde bra løp i dag, sa derimot 2. etappeløper Kamilla Olaussen. Sammen med Andrine Benjaminsen på 1. etappe reiste hun seg mesterlig i stafetten - men til slutt ble det bare nesten - og en hederlig 4. plass.

D4Norge

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer