Olav Lundanes (31) fra Norge tok sitt andre gull under WOC 2019 da han fredag kveld løp inn til seier på mellomdistansen. Han henviste Sveriges Gustav Bergman (28) til sølvet på den siste sløyfen.

På samme måte passerte nordmannen Magne Dæhli (32) Sveriges Emil Svensk (26) på sisterunden og kapret sin aller første, og særdeles etterlengtede, individuelle VM-medalje, en bronse.

- Jeg lærte leksa på fjorårets mellomdistanse i VM. Det var en dobbelt seier for meg å vinne i dag, sa gullvinner Lundanes etter løpet. I fjor gjorde han en sjelden feil under VM på denne distansen og forsvant ut av medaljekampen.

- I år fikk jeg til et veldig bra løp teknisk. Terrenget var tøft og jeg pushet maksimalt fysisk. Jeg fikk energi av publikum, og da jeg hørte at jeg var tre sekunder bak før de fire siste postene, passet jeg på å ikke gjenta feilen fra i fjor, smilte Lundanes.

Han vant med 11 sekunder til Bergman. Dæhli og fjerdemann Svensk - som åpnet VM-konkurransen aller best - sluttet henholdsvis 29 og 30 sekunder bak. Franskmennene Lucas Basset (28) og Frederic Tranchand (31) kom også topp seks, henholdsvis 1.01 og 1.51 etter Lundanes.

På pressekonferansen sa medaljevinnerne:

- Onsdag var jeg lettet. I dag er jeg bare glad. Løpet var virkelig hardt, men en tøff løype i mye veldig tøft terreng. Teknisk gikk det bra, oppsummerte Lundanes, som likte best den delen av løypa med mest skog - fra 3. til 16. av de 23 postene.

- Gjorde et veldig godt løp og var ikke nervøs da jeg ledet og ventet på at Olav skulle komme i mål. Jeg var fornøyd med å gjøre et virkelig godt løp. Jeg var kanskje heldig med traseen på vei inn til arena, da jeg gikk fra å være fem sekunder bak til å lede med tre sekunder på Olav. Jeg var kanskje ikke så heldig med traseen på den siste runden. Og Olav løp dessuten mye fortere, sa Gustav Bergman.

Gustav

Gustav Bergman sikrer svensk sølv

For Magne Dæhli så det ikke lyst ut dagen før løpet.

- Jeg skadet meg på onsdag. Torsdag klarte jeg knapt å gå, og jeg brukte 20 minutter for å komme opp i joggetempo. I dag var det mye bedre. Jeg brukte som vanlig 10 minutter på å komme ordentlig i gang, men de siste 25 minuttene var bra.

- Du sikret medaljen med ett sekunds margin?

- Ja, jeg følte jeg fortjente å ha marginene på min side nå. Jeg er veldig glad for medaljen. Virkelig glad. Jeg har jobbet så mye gjennom så mange år for den, sa Dæhli.

Medaljer2 herrer

Medljevinnerne på dagens mellomdistanse: Gustav Bergman, Olav Lundanes og Magne Dæhli

I lørdagens stafett skal Olav Lundanes forsøke å oppfylle drømmen om å gjøre rent bord med tre (skogs)-gull i ett og samme VM.

- Ja, nå er det ett race igjen, og jeg håper det er nok energi igjen i hode og bein til å gjøre et nytt toppløp i morgen.  

For at Olav skal få sin trippel, må Magne Dæhli avgjøre stafetten i Norges favør for fjerde gang på rad.

- Noe annet enn gull vil være et nederlag. Men det er ikke enkelt. Vi har tatt gull de siste årene fordi vi har gjort veldig gode løp. Det må vi gjøre i morgen også, sier Dæhli.

- Det virker som om Dæhli har hatt flaks som har klart å avgjøre så mange ganger. Men det er kanskje ikke flaks, sa Gustav Bergman - og pirket forsiktig psykologisk borti Norges ankermann.

Medaljer herrer

 

Tove Alexandersson går også for en gulltrippel under WOC 2019 i lørdagens stafett, noe hun klarte i Tartu i Estland i 2017.

- Vi har et bra lag og gleder oss til stafetten, sa Tove på damenes pressekonferanse. 

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer