Olav Lundanes vant langdistansen på orienterings-VM for fjerde gang på rad. Juniorverdensmester Kasper Fosser tok en råsterk sølvmedalje og sikret norsk dobbeltseier - og sveitsiske Daniel Hubmann kapret bronsen tre sekunder foran landsmannen Matthias Kyburz.

På den 15. posten av 26 i den 16,6 kilometer lange løypa tok Lundanes over ledelsen fra Fosser. Derfra og inn økte VM-kongen.

- Nå er jeg ekstremt glad! Et veldig bra løp i skogen. Det ble mer vei- og golfbaneløping enn jeg hadde ventet, men jeg mestret også det. Jeg tapte litt på veivalgene på langstrekkene, spesielt til 11. post, men resten av løpet er jeg veldig fornøyd med, sa Olav på pressekonferansen etter løpet.

Herrer Lundanes
Olav Lundanes løper inn til gull

Han har vært frontfigur og prydet VM-plakatene i to-tre år og har hatt WOC 2019 i Østfold som det store mål de tre siste årene.
- Jeg prøvde å ikke gjøre løpet FOR viktig, men heller gjøre dette til et normalt race, sa Lundanes.
- Du fikk ikke væske ved runding her på samlingsplass...?
- Nei, stol aldri på lagledelsen, smilte Olav - og la til at det gikk bra etter som den siste sløyfen ikke var veldig lang.

På et tidlig startnummer blant favorittene tok Kasper Fosser tidlig kommandoen i løpet og løp inn til klar ledelse - samtidig som tidene fra skogen varslet at noe virkelig stort var på gang.
Det var Kasper og bestefar, tidligere stafettverdensmester Per Fosser, usedvanlig fornøyde med - naturlig nok.

- Det var ansiktet jeg hadde lyst til å se, sa Kasper til pressen da han hadde gitt bestefar en lang, god klem etter målgang.
Kasper takket for Pers oppofrende oppfølging Europa rundt gjennom mer enn ti år og var utrolig glad for å få til et virkelig toppløp på VM på hjemmebane.

Herre Fosserogbestefar

Kasper Fosser og bestefar Per

- Uansett hvordan dette ender, er jeg veldig fornøyd i dag. Jeg har gjort det jeg har kunnet. Jeg håper det holder til medalje, naturligvis. Det hadde vært helt ubeskrivelig!

Og det ble det: Sølv i VM-debuten av en 20-åring bare bekrefter hvilket supertalent Norge har - og dermed et råsterkt kort den dagen Olav Lundanes sier seg fornøyd med medaljesamlingen.

En annen medaljegrossist i WOC, Daniel Hubmann, sikret seg sin 28. (!) VM-medalje, bronse, i sin 51. VM-start.
- Jeg er veldig glad og stolt, samtidig er det kjedelig å skyve en lagkamerat utenfor podiet med så liten margin, sa Hubmann.

Herrer Hubman
Daniel Hubmann inn til bronsemedalje

 

For et VM gir ikke bare vinnere.

Magne Dæhli endte på sjette plass. Han måtte tappert tørke noen tårer før han var klar for å si sitt til NRK:
- Utrolig kjedelig! Jeg har sett sånn fram til denne dagen så lenge... Jeg syntes det gikk bra i starten og hadde bra flyt. Men etter hvert skjærte det seg. Feil veivalg, jeg mistet en linse på 10. post og slet litt med å lese kartet, og så snublet jeg og slo kneet. Bare tullball, og utrolig kjedelig, sa Dæhli.

Om den norske dobbeltseieren sa han:
- Bra for laget og bra for de andre gutta! Og så får jeg skjerpe meg.

Herre Dæhli

Herrer Dæhli2
Magne Dæhli var skuffet over egen innsats

VM-debutant Jon Aukrust Osmoen havnet lenger ned på listene, godt over 10 minutter bak Lundanes.
- En tung affære. Jeg håpet at det skulle løsne i løpet av den lange distansen. Men i dag var det aldri noen saft i beina, snarere en tynn suppe. Løypa skulle ha passet meg bra. Og teknisk gikk det greit, men det gikk jo sakte, sa en mildt oppgitt Osmoen.

Herre Osmoen

Jon Aukrust Osmoen

Herrer Pressekonf

Fra pressekonferansen med dagens medaljevinnere på herrenes langdistanse.

IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer
Pressemelding: 20.000 overvar VM Pressemelding: 20.000 overvar VM 17.08.2019 - Det var om lag 20.000 tilskuere tilstede under finaledagene på årets VM i orientering i Østfold. Les mer