Den hvite elgen Albin ble både norsk og internasjonal kjendis mens han fredelig vandret rundt i de framtidige VM-skogene ved Mørk fra våren 2006. Inntil han en vakker høstdag i 2011 ble skutt av en danske.

I skogene hvor verdens beste orienteringsløpere i august skal kjempe om VM-medaljene i finaleløpene under WOC 2019, har det ikke vært løpt orientering på over 50 år.

Fram til for åtte år siden, løp derimot en hvit og viden kjent utgave av Skogens konge glad og fornøyd rundt i dette området, som Albin etter hvert må ha kjent som sin egen bukselomme.

Den hvite elgen ble antatt å være albino, og leserne i Norge største avis, VG, døpte ham til Albin. Kvinnen som oppdaget Albin ble invitert til 'Skavlan', Nordens største talk show på TV. 

I Våler kommune ble det solgt suvenirer med symbolet på den hvite elgen. Og Albins tilstedeværelse ble brukt til å skape slagordet «En plass for alle», i en tid med innvandring og integrering og hvor det var god bruk for å fremme toleranse.

 

Iskald jeger

Jaktlagene i VM-skogene lot Albin leve i de årlige elgjaktene. 

Alt gikk fint, helt en dansk gjestejeger som ikke hadde hørt om hvor høyt verdsatt den hvite elgen var, fikk Albin i siktet under elgjakten i 2011. På et sted i skogen hvor det nå skal løpes VM. 

Jeger Ole Frost sendte iskald kjendisen over til de evige jaktmarker. 

Hvorpå jaktlaget ble utsatt for alvorlig sjikane med innslag av heldigvis useriøse dødstrusler.

Albins kjøtt havnet i grytene, og geviret fikk Frost med hjem til Silkeborg i Danmark. Albins hvite skinn henger derimot den dag i dag på veggen utenfor nærbutikken i Svinndal, en mil sør for WOC 2019-areanen på Mørk. 

Her henger også en Albin-logo med påskriften «En plass for alle! Svinndal, Norway». 

Og borte på barneskolen henger også Albin-logoen – som et evig minne etter den hvite elgen.


Elgen Albin NRK
Det hvite skinnet til elgen Albin henger ved nærbutikken i Svinndal, en mil sør for VM-arenaen på Mørk. Svinndal skole hedrer fremdeles Albins minne og betydning ved å ha elgen i skolens logo. FOTO: NRK.no


En hvit freds-elg
Ved siden av Albins hvite skinn står det informasjon:

"Minnesmerke reist av innbyggerne i Svinndal. muliggjort gjennom gave fra Sparebank1 Østfold Akerhus.

ALBIN (2006–2011) er historien om å tørre å være seg sjøl, om toleranse og inkludering, om at mangfold er bedre enn enfold, om kjærlighet og varme og om at vi kan velge å la oss inspirere til det gode av hverandre. Dette er historien om elgkalven som ble større enn seg sjøl.

I skolens mangfolds- og inkluderingsspel  'En plass for alle', sa eleven som spilte generalsekretæren i FN, Ban Ki Moon:

'The white moose Albin in Svinndal is a symbol of tolerance, of equality and peace. He has shown us that even though we are different, we have the same value, and that diversity is a force itself. With Albin as a model it can be peace in the world.'

'Den hvite elgen Albin i Svinndal er et symbol på toleranse, på likeverd og fred. Han har vist oss at sjøl om vi er forskjellige, har vi samme verdi, og at mangfoldet har en kraft i seg som er langt sterkere enn enfoldet. Med Albin som forbilde kan det bli fred i verden."

 

Plass for alle

«En plass for alle» kunne også ha vært mottoet for WOC 2019. 

Her jobbes det hardt og grundig for at VM-konkurransene skal kunne avgjøres med rettferdighet og respekt, og for at deltakere og publikummere fra hele verden skal ha en helt herlig uke.

Og så gleder vi oss alle til å se hvem som holder hodene kaldest, om stjerner står for fall og hvor de største VM-trofeene til sist havner. WOC 2019 har uansett en plass for alle! 

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer