Orienterings-VM bidrar til kartopplæring for skoleelevene fra hele Østfold. Denne uka passerte de 100 skolekart i fylket.

 

12. til 17. august skal verdens beste orienteringsløpere kjempe side om side i Østfold-skogen på jakt etter medaljer. Men orienteringsklubbene bak tidenes første verdensmesterskap i fylket har ønsket at dette skulle skape større ringvirkninger.

Et av prosjektene er FinnFram i Østfold, der målsettingen er å tegne kart på samtlige barne- og ungdomsskoler i fylket.

Til prosjektet fikk orienteringskretsen to millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB.

Passerte 100 skolekart

Denne uka passerte prosjektet 100 skolekart i Østfold. Dette skal hjelpe skolene til å gjennomføre kravene nedfelt i fagplanen for kroppsøving. Der står det at sjuende trinn i grunnskolen skal kunne orientere seg ved hjelp av kart i kjent terreng. Men da trenger man gode kart i nærmiljøet.

- I Østfold har vi som mål å tegne kart på samtlige barne- og ungdomsskoler, samt på noen andre strategiske plasser der det vil være naturlig å gjennomføre undervisning i kart og kompass. Vi passerte 100 kart denne uka. De fleste på barne- og ungdomsskoler, men også to kart på videregående skole samt tre kart i parker eller liknende, forteller prosjektleder Svend Sondre Frøshaug.

Skolekart Rakkestad Ungdomsskole FFØ

FOTO: Eksempel på skolekart fra Rakkestad.

Egen nettportal

Prosjektet har også laget sin egen nettbaserte kartportal sammen med studenter på Høgskolen i Østfold. Denne finner du under www.skoleorientering.no 

- Denne siden fungerer strålende. Norges Orienteringsforbund har også kommet med på laget, slik at denne portalen kan brukes over hele landet. Per i dag ligger det inne skolekart fra seks fylker, påpeker Frøshaug.

orientering i skolen3

FOTO: Sven Sondre reiser rundt i Østfold og holder kurs i orientering og løypelegging for gymlærere.

Det er ungdom som har bidratt til å lage disse kartene etter grundig opplæring i forkant. I fjor var det blant annet et karttegnerkurs bare for ungdom.

– Vi har i dette prosjektet også fokusert på å støtte opp under nye/unge karttegnere. Av kartene som ligger i kartportalen er 22 kart tegnet av Unge karttegnere (under 25 år). 

Østfolds VM-medaljører: Olav Lundanes Østfolds VM-medaljører: Olav Lundanes 22.05.2019 - Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Olav Lundanes er nummer 17 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører. Les mer
Østfolds VM-medaljører: Jarkko Huovila Østfolds VM-medaljører: Jarkko Huovila 13.05.2019 - Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Jarkko Huovila er nummer 16 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører. Les mer
Østfolds VM-medaljører: Bernt Bjørnsgaard Østfolds VM-medaljører: Bernt Bjørnsgaard 10.05.2019 - Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Bernt Bjørnsgaard er nummer 15 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører. Les mer