Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Anders Nordberg er nummer 10 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

Fakta:

Navn:Anders Nordberg

Alder: 40 år

Sivil status: Gift med Anne Margrethe og tre barn.

Bosted: Oslo

Klubber (du har løpt/løper for):Skien OK, Kristiansand OK, Bækkelagets SK, Halden SK, Vaajakosken Terä, Nydalens SK.

VM-medaljer: Sølv VM lang 2008, VM lang 2010 og VM stafett 2011, Bronse VM mellom 2004 og lang 2007

VM-deltakelser:Alle år mellom 2004-2013

Andre meritter: 3 x gull i Nordisk Mesterskap, 10 x gull i NM, seier i O-ringen 2007, seier i Jukola 2010.

 

Hva gjør du i dag?

Jeg jobber som trener i Nydalen SK

Hva er ditt beste VM-minne?

Kanskje er det mellomdistansen fra VM i Sverige 2004. Det var mitt første VM og jeg ble nr. 3 etter et veldig godt løp. For meg var det nok mest glede ved mine første VM – etter hvert føltes det litt mer alvorlig og for egen del tror jeg gleden ble litt borte.

Og ditt verste VM-minne?

Jeg vet ikke om det kan kalles mitt "verste VM-minne", men det var veldig spesielt å se gutta vinne stafett i 2005. Jeg hadde vært veldig nære en plass på laget, var veldig skuffet etter uttaket, og orket ikke se selve stafetten sammen med andre. Jeg husker tårene kom da Norge vant. 

Hva er det med VM?

For meg var det årets viktigste konkurranser i ca. 10 år. Det var mye forberedelser, og i etterkant, enten det VM'et hadde gått bra eller dårlig, så var det en stor tomhet i livet. Det er gode minner fra mange VM'er, men jeg må innrømme at jeg også har blandede følelser for flere VM.

Festligste VM-bankett-øyeblikk?

Beste VM-banketten tror jeg var i Ukraina. Deilig temperatur og bankett barbeint på stranda. Jeg var aldri så fan av disse VM-antrekkene hver nasjon brukte, men ellers var jeg glad i bankettene.

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt?

Jeg startet med orientering som 15-åring, og fra 20-årsalderen har det vært en livsstil med trening, venner, reiser og sosialt – slik er det fortsatt.

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg?

Jeg tror jeg har lært å jobbe selvstendig og ta ansvar for egen utvikling. Det er kanskje de to viktigste tingene.

Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...?

Jeg satset hardt og har god samvittighet for det la ned. Jeg kunne garantert gjort noe annerledes for å bli enda bedre, men akkurat hva klarer jeg ikke svare på.

Holder du deg i form, og savner du toppformen?

Ja, jeg holder meg i form. Og selv om formen er god, så føler jeg nå at de virkelig gode dagene kommer sjeldnere – det savner jeg litt. Samtidig er det deilig å ha litt mer avslappet forhold til det å prestere enn jeg kanskje hadde før.

Har du etter toppkarrièren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen gir?

Det er selvfølge annet i livet som gir minst like mye, men det blir på helt annen måte.

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019?

Det er flott! Det er stort o-engasjement i fylket, dyktige klubber og mennesker, og også flott at løpene arrangeres i jomfruelige o-terreng.

Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM?

Jeg burde være tilstede ja.

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019?

Man må selvfølgelig være en supersterk o-løper på alle områder, og jeg tror man må ha ukentlig tilgang til tungt nordisk terreng.

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold?

Jeg er ikke god på dette, men jeg tror litt sommeridyll ved kysten må bli mitt tips.

Hva er best ved Østfold?

For meg er det hele pakka med o-fylket Østfold. 

IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer
Pressemelding: 20.000 overvar VM Pressemelding: 20.000 overvar VM 17.08.2019 - Det var om lag 20.000 tilskuere tilstede under finaledagene på årets VM i orientering i Østfold. Les mer