Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Vincent Coupat er nummer 25 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

Navn: Vincent Coupat

Alder: 33

Sivil status/barn: Ingen barn, har kjæreste

Bosted: Mathay, Frankrike

Klubber (du har løpt/løper for): Orientation Team Besancon (Frankrike), Halden SK, OK Linné, Nyköping OK

VM-medaljer: 1 bronse (Stafett 2015 Skottland)

VM-deltakelser: 9 WOC

VincentC 2

Hva gjør du i dag?

Jeg arbeider i et selskap som lager komponenter til rullegardiner/solskjerming og har ansvaret for logistikk.

Hva er ditt beste VM-minne?

Selvsagt medaljen fra 2015. Masser av følelser mens jeg ventet på mine lagkamerater Lucas Basset og Frederic Tranchand. Jeg var i god form og løp en sterk første etappe. Så var det lang ventetid, full av stress og til slutt en kjempelettelse og overraskelse over å komme på medaljeplass. Det var meningen at jeg skulle løpe bare sprinten, men endte med å løpe mellom- og langdistanse og stafett på grunn av skader. Derfor all grunn til å minnes det vm-et.

Og ditt verste VM-minne?

Det var under VM langdistanse i 2016 da kartet mitt etter en halvtimes løping ble uleselig på grunn av dårlig trykk.  Jeg fant to poster ved å følge den røde streken uten å ha sirkelen. Jeg følte meg så hjelpeløs at jeg til og med spurte en fotograf om han hadde et kart. Jeg fikk ikke nytt kart før ved kartbytte senere i løpet.

Hva er det med VM?

Det er det at du har forberedt deg i et år eller mer og ofret en masse for å nå der. Det er liksom avslutningen på et stort prosjekt.  Og så er det den gode følelsen ved å være med i et team. Og spenningen alle føler.

Festligste VM-bankett-øyeblikk?

Det som hender på VM-banketten blir på bankettet. Det er en alle tiders måte å avslutte uken på og det å kunne nyte selskap med venner.

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt?

Da jeg var student, dreide alt seg om å gjøre det best mulig i orientering. Når du blir eldre, trenger du å finne en annen balanse for å holde motivasjonen oppe. Jeg har et mer avslappet forhold til sport nå, men det betyr ikke at jeg ikke tar det alvorlig. Det viktigste er å finne en balanse du trives i og kan nyte det du holder på med.

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg?

Mye av det du gjør innen idrett, kan komme til nytte resten av livet, spesielt i yrkeskarrieren: Måloppnåelse, stress, forpliktelse, ledererfaring...

Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...?

Jeg prøvde å leve som en proff i noen måneder etter at jeg var ferdig med studiene, men på den tiden hadde jeg ikke et stabilt liv og god balanse. Det er vanskelig å si om jeg kunne gjort det bedre med andre valg. Det er ikke noe vits i å tenke for mye på fortiden. Jeg nøt hele prosessen.

Holder du deg i form, og savner du toppformen?

Jeg skriver dette på flyplassen etter Jukola og må si jeg er temmelig trøtt akkurat nå. Men formen blir stadig bedre. Jeg håper det fortsetter slik at jeg når toppen akkurat når det gjelder mest.

Har du etter karrieren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen ga?

Jeg er ikke ferdig med med karrieren ennå, men jeg tror det kan bli vanskelig å oppleve så sterke følelser som før. Men jeg håper jeg kommer til å holde på enda en stund.

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019 og være til stede?

Jeg håper å løpe i VM, men uttaket er ikke gjort enda når dette skrives. Ettersom jeg bodde i Halden i noen år, kan jeg vel si at jeg kjenner Østfold godt. Det har et alle tiders orienteringsterreng og det er nok å ta seg til ellers om sommeren.

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019?

Nøyaktig orientering og styrke i bena for å kjempe mot den myke skogbunnen.

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold?

Grilling ved sjøkanten.

Hva er best ved Østfold?

Orieneringskartene, slik o-løpere ser det...

VincentC 3

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer